به گزارش قدس آنلاین: سازگاری های روانشناختی ضروری در جریان طلاق عبارتند از:
کنار آمدن با تنهایی، یافتن معنای جدیدتری برای زندگی، مقابله با خشم، مقابله با احساس گناه، یافتن منبع عشق و محبت جدید. سازگاریهای تاکتیکی ضروری در جریان طلاق عبارتند از: پیدا کردن شرایط زندگی جدید، به دست آوردن ثبات مالی و پذیرفتن مسئولیت تربیت فرزندان. با توجه به اینکه طلاق نیازمند سازگاریهای روانشناختی و عملی متعددی است و افرادی که طلاق میگیرند باید خودشان را با تغییرات گوناگونی انطباق دهند، طبیعی است که طلاق تجربه ای استرس زا باشد.
چهار مرحلهی تجربه طلاق
افراد به طور معمول از آغاز تا پایان فرایند طلاق از چهار مرحله می گذرند:
1- مرحلهی قبل از تصمیم گیری: این مرحله زمانی است که در آن احساس نارضایتی طرفین شروع میشود، هر دو طرف متوجه میشوند که کارها رو به راه نیست، رابطه تنش زا است، زن و شوهر مدام با هم دعوا میکنند و یا از یکدیگر دوری می جویند یا ممکن است با مشاوری تماس بگیرند. به تدریج این امر آشکار میشود که رابطه به مشکل برخورده است و لازم است اقدامات سازنده ای به عمل آید.
2- مرحلهی تصمیم گیری: در این مرحله، زوج ها تصمیم می گیرند که یا از طریق مشاوره، رابطه خود را حفظ کنند، یا به مشاجره ی خود پایان دهند و طلاق بگیرند. این مرحله دشوار است. زیرا هیچ تصمیمی ساده و خطاناپذیر نیست و هر تصمیمی دردناک و مستلزم تلاش زیاد و سازگاری با شرایط مختلف است. وقتی در نهایت تصمیمی گرفته می شود، احساس آرامش به وجود میآید. با این حال افراد درباره ی آینده نامطمئن و نامعلوم خود نگران هستند.
3- مذاکره و گفتگو: مذاکرات بین زن و شوهر به طور معمول با کمک درمانگران، وکلا و واسطه های خانوادگی صورت میگیرد. زوج هایی که برای حفظ رابطه شان حاضر به انجام مشاوره هستند، معمولاً قراردادی را با درمانگر خود امضاء می کنند که در آن شرایط درمان ذکر میشود. زوج هایی هم که تصمیم به طلاق می گیرند باید به طور منصفانه و معقول، مسئولیت های مالی و تربیت بچه ها را با هم تقسیم کنند.
4- سازش: سازش یابی بعد از طلاق کار بسیار دشواری است. احساس خشم، تنهایی و گناه بین افراد، موانع عمده ای ایجاد میکنند. هر کدام از طرفین باید بیاموزند تا با این احساسات به خوبی مقابله کنند و به زندگی خود ادامه دهند و به شیوه ای آرام و مدبرانه توافق های حاصل شده در مورد تربیت بچه ها و مسائل مالی را عملی کنند.
طی فرآیند سوگواری
سوگواری برای طلاق به معنای سوگواری برای یک فقدان است. از این رو برای رسیدن به حالت سازش یافتگی، سپری کردن این فرآیند ضروری است. بنابراین باید به خودتان فرصت دهید و با طی مراحل مختلف سوگواری به تدریج با تجربه ی طلاق کنار بیایید.
استفاده از مهارتهای مقابلهای مؤثر
کسانی که به خوبی می توانند با جدایی با نحوه ی انجام کارهای زندگی روزمره مانند آشپزی، پرداخت صورت حساب، و طلاق کنار بیایند، دارای ویژگی ها و شرایط زیر هستند: منبع درآمد مستقلی دارند، با خانه داری و ... آشنا هستند، علاوه بر شریک زندگی خود از حمایت اجتماعی افراد دیگری نیز برخوردارند، با راه های لذت بردن از تنهایی خود آشنا هستند و برای سازگار شدن با شرایط جدید به حد کافی انعطاف پذیرند.
برای اینکه بتوانید بهترین و مناسب ترین راه حل ها را پیدا کنید، فهرستی از مسایلی را که با آنها مواجه هستید، تهیه کنید. برخی از این مسایل عبارتند از:
- ارزشیابی میزان رضایتمندی خود از رابطه ی موجود
- تصمیم گیری در مورد اقدامات عملی برای مقابله با مشکل
- شناسایی احساسات غمگینی، سوگ، تنهایی و خشم و مقابله با آنها
- پیدا کردن راهکاری برای تأمین نیازهای مالی خود
- آموختن طرز مستقل زیستن
- یافتن راه هایی برای دریافت حمایت عاطفی از دیگران
- حفظ عزت نفس و احساس کفایت خویشتن
خبرنگار: الهه ضمیری
نظر شما